Schilderijen en beschilderde objecten

Als schilderijenrestaurator houd ik me voornamelijk bezig met schilderingen op doek (linnen/katoen) of op paneel (hout).

Maar er is niet alleen geschilderd op doek of paneel. Denk aan dragers van zijde of perkament en in geval van panelen: steen, koper of zink.

Het komt ook regelmatig voor dat ik beschilderde objecten krijg aangeboden. Deze kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Soms is het kunstwerk 3-dimensionaal en de ondergrond/drager kan werkelijk vanalles zijn. Eigenlijk is de enige constante dat er altijd sprake is van een met verf beschilderde ondergrond.

Enkele voorbeelden:

Vergulden

Vaak zijn de lijsten behorend bij een schilderij ook beschadigd. Als het minimale beschadigingen betreft, kan ik deze zelf herstellen, evenals het schoonmaken van de lijst. Is de lijst echter zodanig beschadigd dat hieraan een deskundige te pas moet komen; dan verwijs ik door naar een lijstenrestaurator.

Vergulden vind ik erg leuk en dat doe ik dan ook in uitzonderlijke gevallen. Ik heb hiervoor workshops gevolgd en al het benodigde materiaal, zoals verschillende kleuren bladgoud en bladzilver, in huis. De hieronder getoonde icoon (welke ik ook heb gerestaureerd) zat in een zwaar beschadigde, vergulde lijst met allerlei latere toevoegingen.
Na restauratie zijn zowel de icoon als de lijst weer in al hun pracht te bewonderen.