Joep Nicolas

Joep Nicolas, Roermond, 6 oktober 1897 – Roermond 1972.

Nicolas is vooral bekend als glazenier, maar hij was ook kunstschilder. Hij schilderde zowel in gouache als in olieverf. Uit zijn doeken spreekt volslagen vakmanschap, een fijne tastzin, expressief toegepast via virtuoze penseelvoering, aardse kleuren en een opvallend cursief lijnenspel, waarin de meester-glazenier is te herkennen.
Bron: boek ‘Joep Nicolas’ door Claire Nicolas White

Conditie/schade

Het schilderij ‘Gezicht op Francavilla, Sicilië’ uit 1966 is bij binnenkomst in het atelier extreem donker en bruin/geel van kleur. Een eerder door mij gerestaureerd werk van Nicolas toonde exact dezelfde aanblik. De aanwezige vernislaag op het schilderij blijkt geen schilderijenvernis, maar een soort vloerlak of botenlak. Deze ‘vernis’ wordt zeer hard en is niet of nauwelijks oplosbaar.

Alle mogelijke oplosmiddelen en producten zijn getest, maar allen zonder bevredigend resultaat. De enige overgebleven methode bestaat uit het droog verwijderen van de vernislaag met een zeer scherp scalpelmesje. De vernis springt dan min of meer in schilfers van het oppervlak. Het zal duidelijk zijn dat deze methode erg tijdrovend is en met veel precisie en geduld dient te worden uitgevoerd.

Schilderij vóór restauratie
Detail tijdens het verwijderen van de onoplosbare ‘vernis’
Schilderij ná restauratie